Najczęściej stół staje się elementem jadalni bądź spełniającej taką funkcję przestrzeni w kuchni. Osobne pomieszczenie, stworzone z myślą o wspólnych rodzinnych posiłkach lub spotkaniach w granie znajomych to komfortowe rozwiązanie, jednak znaczenie częściej metraż mieszkania nie pozwala na taką aranżację przestrzeni i pojawia się problem wyboru oraz odpowiedniego ustawienia stołu w kuchni.

 

Kształty i wymiary stołów

Jeśli nie dysponujemy dużą ilością wolnej przestrzeni, bardziej funkcjonalny może okazać się stół prostokątny – można go bowiem przysunąć do ściany i w ten sposób zaoszczędzić sporo miejsca. Ten model sprawdzi się również w podłużnych pomieszczeniach, pozwalając na lepsze rozplanowanie i wykorzystanie przestrzeni. Owalny lub okrągły kształt będzie bardziej efektowny i bezpieczniejszy w przypadku małych dzieci, ale bez wątpienia zajmie więcej miejsca, bo najlepiej, żeby został ustawiony na środku pomieszczenia. Korzystnym rozwiązaniem, niezależnie od wybranego kształtu, jest decyzja o zakupie stołu rozsuwanego. Na co dzień pomieści on domowników, a w przypadku większej liczby gości można powiększyć blat, by zapewnić im komfort. Nowością są również stoły, które po złożeniu przypominają barowy kontuar. Dodatkowy blat jest w ich przypadku umieszczony na zawiasach i opada do podłogi, ukrywając w ten sposób mechanizm oraz nogi.

Przed zakupem warto dokonać dokładnych pomiarów, dzięki czemu ustrzeżemy się przed wyborem stołu zbyt dużego i niepasującego do wnętrza. Należy pamiętać przede wszystkim, że swobodne przejście i odsunięcie krzesła wymaga aby stół był ustawiony około 45-60 cm od ściany lub innych mebli.

Standardowe stoły jadalne mają wysokość 70-75 cm, co powinno zagwarantować wygodne korzystanie z mebla. Pasują do nich siedziska o wysokości około 44-46 cm. Oprócz wysokości należy pomyśleć również o wielkości blatu – dorosła osoba, aby czuć się w pełni komfortowo, potrzebuje płaszczyzny o szerokości 60 cm i głębokości 40 cm.

 

Ważne detale i wykończenie

O jakości i późniejszej wygodzie użytkowania niekiedy mogą decydować drobiazgi. Przed zakupem warto więc sprawdzić zawiasy – jeśli stół jest składany. Stelaż połączony z nogami, a dodatkowo wzmocniony śrubami zapewni większą trwałość. Nogi przytwierdzone bezpośrednio do blatu łatwiej mogą się za to wyłamać.

Wybór blatu to nie tylko kwestia estetyki, ale również trwałości i wygody codziennego użytkowania. Gładka i twarda powierzchnia okaże się z pewnością bardziej odporna na wilgoć, zarysowania oraz łatwiejsza do czyszczenia. Warto upewnić się, czy temperatura albo niektóre substancje używane w kuchni nie zniszczą jego powierzchni. Najczęściej wykorzystywane do wyrobu blatów materiały mają swoje wady i zalety, które warto poznać:

- kamień – bardzo odporny, ale za to nadaje całej konstrukcji masywny wygląd i zdecydowanie większa wagę;

- drewno – pozwala na łatwą renowację, a nawet delikatną zmianę koloru, dzięki wyborowi odpowiedniego lakieru do drewna. Blat wykonany z miękkiego drewna będzie jednak podatny na zarysowania i uszkodzenia;

- szkło hartowane – taki stół będzie pasował do nowoczesnych wnętrz. Zaletą jest łatwość czyszczenia, ale na przeźroczystym szkle będzie widać każde zabrudzenie.