Spotkania towarzyskie i wspólne rodzinne posiłki to okazje, kiedy zasiadamy przy stole i spędzamy przy nim dużo czasu. Warto by były to chwile spędzone w komfortowych warunkach, a żeby tak było, niezbędny jest mebel o starannie dobranych wymiarach oraz dopasowane do niego krzesła. Odpowiednia wysokość oraz ilość miejsca, która każdemu gościowi zapewni wygodę, to szczegóły, które należy wziąć pod uwagę, urządzając przestrzeń jadalną.

 

Parametry

Wymiary stołu najczęściej muszą być dostosowane do wielkości pokoju, w którym się znajduje. Jeśli jednak takie ograniczenia nie są naszym zmartwieniem, warto zadbać, aby mebel był odpowiednio duży, dzięki czemu nie zaskoczą nas nawet dodatkowi goście. Optymalna szerokość stołu to 80-90 cm – zapewni komfort siedzącym przy nim osobom oraz umożliwi położenie na nim potraw czy ozdób. Dla jednej osoby najkorzystniej jest zarezerwować prostokąt długości 60 cm i szerokości 40 cm.

Jeśli chodzi o długość, ograniczeniem są tylko nasze potrzeby i preferencje. Korzystnym rozwiązaniem jest wybór stołu rozsuwanego, dzięki dodatkowemu blatowi może służyć podczas spotkań w szerszym gronie. Rozłożony stół o długości 3 metrów może pomieścić nawet 10-12 osób. Na co dzień jednak nie będzie zajmował dodatkowego miejsca. Przed wyborem tego rodzaju modelu warto się jednak upewnić, że wysuwane części stołu będą dostatecznie podparte i utrzymają ciężar zastawy i innych przedmiotów, a także opierających się o nie osób.

Dla komfortu siedzących ważna jest również wysokość blatu – optymalne wymiary stołu to w tym przypadku 72-76 cm. Taka wielkość gwarantuje również, że bez problemu dopasujemy odpowiednie krzesła.

 

Kształt

Od wybranego kształtu również zależy komfort biesiadników. Wybór jest szeroki, a każdy z modeli na pewno ma swoje dobre strony. Stoły prostokątne i kwadratowe są zdecydowanie najłatwiejsze do wkomponowania w przestrzeń salonu, jadalni lub kuchni – można je w razie potrzeby dosunąć do ściany i w ten sposób uzyskać dodatkową wolną przestrzeń. Dla gości może być to jednak opcja mniej wygodna, bo przy dużej liczbie osób niektóre z nich będą zmuszone do siedzenia na rogach stołu.

Problemy te można wyeliminować, decydując się na model owalny lub okrągły. Dzięki niemu wszyscy obecni będą mieli łatwiejszy dostęp do znajdujących się na środku potraw, a także kontakt między gośćmi będzie ułatwiony. Jest to jednak rozwiązane polecane raczej przy większej przestrzeni – należy przewidzieć również odpowiednią ilość miejsca wokół stołu, aby swobodnie poruszać się po pokoju oraz odsuwać krzesła.

 

Materiał

Najpopularniejsze to szkło oraz drewno i wybór pomiędzy nimi to najczęściej kwestia stylistyki wnętrza. Wybrany materiał ma jednak znaczenie dla dalszego użytkowania – szkło wymaga na pewno staranniejszej pielęgnacji, za to na drewnie będą widoczne wszelkie zarysowania.